Open Source

Software die is vrijgegeven onder een licentie die gebruikers het recht geeft om de broncode te bestuderen, aan te passen, te verspreiden en vrij te gebruiken.

Bekijk alle kaarten

Aantekeningen

Wat projecten kunnen leren van Common Ground

15 januari 2025

open source publieke sector common ground

Hoe kunnen publieke projecten effectiever samenwerken? Het Common Ground-model biedt hiervoor een interessante opzet.

Lees Wat projecten kunnen leren van Common Ground

De vijf F-strategieën voor Digitale Autonomie

7 november 2024

open source publieke sector digitale autonomie

Welke strategieën kan de overheid ontwikkelen om de (digitale) autonomie van zowel overheid als samenleving te waarborgen? In dit artikel een voorzet in de form van vijf F-woorden.

Lees De vijf F-strategieën voor Digitale Autonomie

Coders, niet code: Hoe coders publieke organisaties kunnen versterken

8 oktober 2024

open source publieke sector coders

Publieke organisaties moeten coders in zelforganiserende teams plaatsen om hun vaardigheden te benutten voor het continu verbeteren van zowel software als de organisatie zelf.

Lees Coders, niet code: Hoe coders publieke organisaties kunnen versterken

Interview over Gegevensboekhouding

10 september 2024

open source publictech

Uiteenlopende wensen en verwachtingen vertalen naar een duidelijk concept voor "Gegevensboekhouding"

Lees Interview over Gegevensboekhouding

Alternatieve Software

10 april 2024

open source public spaces

Alternatieve software en services voor een open samenleving.

Lees Alternatieve Software

Open Samenwerken, hoe doe je dat?

14 juni 2021

open samenwerking code for nl open source

Je project open stellen voor open samenwerking met andere organisaties, teams of "de community" is niet altijd eenvoudig. Toch is het de wens van veel overheidsprojecten om meer open te gaan werken. Code for NL organiseerde een meetup waarin vanuit drie projecten ervaringen werden gedeeld.

Lees Open Samenwerken, hoe doe je dat?

De Unix filosofie

3 mei 2021

software design open source inspiratie

Het ontwerpen van software kent, net als alle andere dingen die door mensen verzonnen en gemaakt worden, esthetische stromingen. Een van die filosofiën is de Unix filosofie. Daarbij staat simpliciteit van toepassingen centraal.

Lees De Unix filosofie

Public Code of Source Available

15 februari 2021

public tech open source meetup foundation for public code

Onder de noemer open source wordt er gestreden voor het vrijgeven van software die door de overheid gebruikt wordt of gemaakt is. Dit gebruik maken en maken van zijn echter twee erg verschillende cases, waarbij open source ook niet per se de juiste noemer is.

Lees Public Code of Source Available

Een app om de toekomst te voorspellen

24 januari 2021

software design open source

Een tijd geleden kreeg ik het verzoek om een Tarot app te schrijven. In eerste instantie moest ik even nadenken; ik geloof namelijk niet in dit soort zaken. [discussie: moest ik deze klus daarom afwijzen?] Uiteindelijk heb ik het appje gemaakt, en daarbij kwam er een interessante afweging voorbij.

Lees Een app om de toekomst te voorspellen

pOS feature #1: Happy Highlighter

22 januari 2021

software design hacking open source

Om mezelf wat meer te dwingen de dingen te doen waar ik blij van word, heb ik een nieuwe "life hack" of "persoonlijk O.S." feature. Ik heb me voorgenomen om leuke dingen wat vaker snel en kort te beschrijven in dit soort mini blogjes. Daarbij "nudge" ik mezelf om telkens te checken of ik bezig ben met de dingen waar ik bezig mee wil zijn.

Lees pOS feature #1: Happy Highlighter

Open source licenties en verdienmodellen

21 januari 2021

public tech open source code for nl meetup

Vandaag een leuke Code for NL meetup over open source licenties en verdienmodellen. Walter van Holst van Hooghiemstra en partners vertelde over de verschillende, ook niet juridische, aspecten van deze licenties, waarna er ruimte was voor vragen.

Lees Open source licenties en verdienmodellen

Datagedreven werken ondersteunt mensen in hun autonomie en professionaliteit

1 januari 2020

open source innovatie datagedreven

Mensen denken bij datagedreven werken vaak aan management-data en daarmee managementsturing. Managementsturing is een grote, langzame feedbackloop. Met datagedreven werken kun je echter veel kleinere feedbackloops maken, die veel zinvoller zijn voor de mensen in de uitvoering zelf. Daarom maken wij juist praktische apps voor in de uitvoering, die vervolgens data genereren voor de aansturing: ze kunnen iets met die gegenereerde gaan data doen. En ook dat levert weer data op. Zo krijg je voet tussen de deur om de datagedreven werkwijze langzaam op te bouwen.

Lees Datagedreven werken ondersteunt mensen in hun autonomie en professionaliteit

Open Source voor Open Samenwerken

2 september 2019

open samenwerking code for nl open source

In de praktijk blijkt de mentaliteit in overheids ICT-projecten vaak nog best wel ‘closed source’ te zijn: pas als het project is afgerond, wordt de code openbaar gemaakt. Vaak duurt het zelfs nóg een paar maanden, omdat de code geschikt moet worden gemaakt voor publicatie.

Lees Open Source voor Open Samenwerken

Gemeente Amsterdam doet ‘t zelf(s)

18 april 2018

open source publieke sector digitale autonomie

De gemeente Amsterdam ontwikkelt sinds twee jaar open source toepassingen in eigen huis. “Leveranciers houden de overheid vaak gegijzeld met ondoorzichtige software”, beweert Datalab directeur Berent Daan.

Lees Gemeente Amsterdam doet ‘t zelf(s)

Open strategie gemeente Amsterdam loont

3 april 2018

open source innovatie

Het aanpakken van overlast op straat of weten welke kraamhouders op de weekmarkt staan. Iedere gemeente zoekt er oplossingen voor, maar in Amsterdam zijn open source samenwerking en hergebruik van (open) databronnen daarbij leidend. Het leuke is dat het ook nog wat oplevert: qua financiën én qua manier van denken.

Lees Open strategie gemeente Amsterdam loont

Design thinking: maatwerk is helemaal terug

1 maart 2018

open source innovatie design thinking

“One size fits none. Overheden moeten weer meer zelf gaan ontwikkelen. Ze hebben gekke processen,” stelt Maarten Geraets. Hij zette drie jaar geleden op verzoek van de gemeente Amsterdam het Datalab op. Zijn opdracht was om met een innovatief team datagedreven toepassingen te zoeken voor een aantal zeurende problemen in de stad. Geraets ontwikkelde daarvoor samen met zijn zakenpartner Johan Groenen de Fixxx-methode, ofwel Fast Innovation Amsterdam. Inmiddels zijn al verschillende projecten met succes afgerond.

Lees Design thinking: maatwerk is helemaal terug

Bekijk alle aantekeningen