open source publieke sector public code
13 maart 2025
Vandaag bij Logius op bezoek geweest.
Tom Ootes, developer relations bij developer.overheid.nl, gaf daar een presentatie over de Standaard voor Publieke Code, Nederlandse vertaling van de Standard for Public Code die we vorig jaar in opdracht van Opensourcewerken (MinBZK) vertaalden.
Opvallende misvatting: veel mensen denken dat de standaard primair bedoeld is om software “open source” te maken. Maar het gaat om iets anders: “publieke code” betekent dat beleid en software twee kanten van dezelfde medaille zijn. Uit de Standaard: “De Standaard voor Publieke Code ondersteunt het in samenwerking ontwikkelen van codebases die open, herbruikbaar, leesbaar, te verantwoorden, toegankelijk en duurzaam zijn.”
Als beleidsmakers en programmeurs in de publieke sector moeten we beseffen dat er specifieke eisen zijn aan ons werk, zoals algemene beginselen van behoorlijk bestuur en specifiekere wetten. De code die we schrijven moet daarom, net als beleid, aan een aantal eisen voldoen, waar onder:
Dat gaat dus breder dan alleen de code “open sourcen”. De Standaard voor Publieke Code (en “opensourcewerken” als manier van denken en doen) is daarom óók waardevol in omgevingen waar openbaarheid (nog) niet de hoogste prioriteit heeft, en het bij elkaar komen en met elkaar bespreken hoe we dat in de praktijk brengen is daarom ook zo belangrijk.
Meer weten? Check de bovenstaande website(s) en praat mee op praatmee.codefor.nl.
10 september 2024
Uiteenlopende wensen en verwachtingen vertalen naar een duidelijk concept voor "Gegevensboekhouding"
24 januari 2021
Een tijd geleden kreeg ik het verzoek om een Tarot app te schrijven. In eerste instantie moest ik even nadenken; ik geloof namelijk niet in dit soort zaken. [discussie: moest ik deze klus daarom afwijzen?] Uiteindelijk heb ik het appje gemaakt, en daarbij kwam er een interessante afweging voorbij.
1 maart 2018
“One size fits none. Overheden moeten weer meer zelf gaan ontwikkelen. Ze hebben gekke processen,” stelt Maarten Geraets. Hij zette drie jaar geleden op verzoek van de gemeente Amsterdam het Datalab op. Zijn opdracht was om met een innovatief team datagedreven toepassingen te zoeken voor een aantal zeurende problemen in de stad. Geraets ontwikkelde daarvoor samen met zijn zakenpartner Johan Groenen de Fixxx-methode, ofwel Fast Innovation Amsterdam. Inmiddels zijn al verschillende projecten met succes afgerond.