25 januari 2021
Als ik als visueel denker met mensen samenwerk, kom ik er niet omheen om ideeën ook visueel te maken en die plaatjes samen met mensen te bespreken, om te checken of ik het snap. Daarvoor is het helemaal niet nodig om mooie plaatjes te maken, heb ik gemerkt. Sterker nog, er valt veel voor te zeggen om juist hele ruwe schetsen te gebruiken.
In de Push van vorige week maakten we samen het onderstaande plaatje. Wat je ziet in het gele vlak links is het concept dat uit de ideation is gekomen (een overzicht van relevante vergunningen bij een adres) en de meest minimale, waardevolle vorm waarin we dat in een week kunnen realiseren. Vervolgens zijn we gaan tekenen wat mogelijke vervolgstappen zouden zijn om dit concept volledig geautomatiseerd te laten werken in de huidige situatie, wanneer de “ruitenwisser” komende weken naar rechts gaat.
Door op deze manier samen te schetsen (in Miro, erg handige tool voor online co-creatie), kwamen vragen en ideeën naar boven, en werd duidelijk wat we deze week gaan doen (en misschien vooral ook: wat nog niet), en hoe het pad er de komende weken uit gaat zien. Ook de verwachte moeilijkheden zijn bij iedereen in het team en bij de opdrachtgever hierdoor duidelijk.
En door het zo schetsmatig te doen, voelde niemand zich bezwaard om te strepen, of te krassen, of aanpassingen aan te brengen. Bij co-creatie geldt wat mij betreft: alles is inspiratie, en samen schetsen past daar in mijn ogen heel goed bij.
7 november 2024
Welke strategieën kan de overheid ontwikkelen om de (digitale) autonomie van zowel overheid als samenleving te waarborgen? In dit artikel een voorzet in de form van vijf F-woorden.
18 januari 2021
Vandaag voor het eerst de nieuwe stijl Push uitgeprobeerd. In de praktijk komen we vaak tegen dat een project steeds meer in een lopende band modus komt, waarbij design soms wat buiten de boot dreigt te vallen. Met Push brengen we de design fase weer expliciet terug in iedere doorontwikkeling.
20 december 2021
Tijdens mijn studie informatica was ïk gefascineerd door natuurlijke algoritmes of natural computing. Voorbeelden daarvan zijn cellulaire automaten, neurale netwerken, evolutie en zwerm-intelligentie.