25 januari 2021
Als ik als visueel denker met mensen samenwerk, kom ik er niet omheen om ideeën ook visueel te maken en die plaatjes samen met mensen te bespreken, om te checken of ik het snap. Daarvoor is het helemaal niet nodig om mooie plaatjes te maken, heb ik gemerkt. Sterker nog, er valt veel voor te zeggen om juist hele ruwe schetsen te gebruiken.
In de Push van vorige week maakten we samen het onderstaande plaatje. Wat je ziet in het gele vlak links is het concept dat uit de ideation is gekomen (een overzicht van relevante vergunningen bij een adres) en de meest minimale, waardevolle vorm waarin we dat in een week kunnen realiseren. Vervolgens zijn we gaan tekenen wat mogelijke vervolgstappen zouden zijn om dit concept volledig geautomatiseerd te laten werken in de huidige situatie, wanneer de “ruitenwisser” komende weken naar rechts gaat.
Door op deze manier samen te schetsen (in Miro, erg handige tool voor online co-creatie), kwamen vragen en ideeën naar boven, en werd duidelijk wat we deze week gaan doen (en misschien vooral ook: wat nog niet), en hoe het pad er de komende weken uit gaat zien. Ook de verwachte moeilijkheden zijn bij iedereen in het team en bij de opdrachtgever hierdoor duidelijk.
En door het zo schetsmatig te doen, voelde niemand zich bezwaard om te strepen, of te krassen, of aanpassingen aan te brengen. Bij co-creatie geldt wat mij betreft: alles is inspiratie, en samen schetsen past daar in mijn ogen heel goed bij.
2 september 2019
In de praktijk blijkt de mentaliteit in overheids ICT-projecten vaak nog best wel ‘closed source’ te zijn: pas als het project is afgerond, wordt de code openbaar gemaakt. Vaak duurt het zelfs nóg een paar maanden, omdat de code geschikt moet worden gemaakt voor publicatie.
24 januari 2021
Een tijd geleden kreeg ik het verzoek om een Tarot app te schrijven. In eerste instantie moest ik even nadenken; ik geloof namelijk niet in dit soort zaken. [discussie: moest ik deze klus daarom afwijzen?] Uiteindelijk heb ik het appje gemaakt, en daarbij kwam er een interessante afweging voorbij.
1 maart 2018
“One size fits none. Overheden moeten weer meer zelf gaan ontwikkelen. Ze hebben gekke processen,” stelt Maarten Geraets. Hij zette drie jaar geleden op verzoek van de gemeente Amsterdam het Datalab op. Zijn opdracht was om met een innovatief team datagedreven toepassingen te zoeken voor een aantal zeurende problemen in de stad. Geraets ontwikkelde daarvoor samen met zijn zakenpartner Johan Groenen de Fixxx-methode, ofwel Fast Innovation Amsterdam. Inmiddels zijn al verschillende projecten met succes afgerond.