public tech open source code for nl meetup
21 januari 2021
Vandaag een leuke Code for NL meetup over open source licenties en verdienmodellen. Walter van Holst van Hooghiemstra en partners vertelde over de verschillende, ook niet juridische, aspecten van deze licenties, waarna er ruimte was voor vragen.
Wanneer is iets een open source licentie? Volgens Walter is kenmerkend voor open source licenties dat ze de omstandigheden creëren om de broncode te mogen en kunnen bekijken en verspreiden, de vrijheid geven om aanpassingen te maken en te mogen verspreiden, dat ze de reputatie van de oorspronkelijke maker beschermen en waarborgen, en geen mensen, activiteiten, producten, en technologiën uitsluiten.
Naast de gebruikersovereenkomst is er de kant van de distributievoorwaarden. Dit is waar de licenties zeer uiteenlopen, van MIT aan de ene kant van het spectrum (de auteur is niet aansprakelijk, moet vermeld worden, en verder mag je doen wat je wil) via APL, MPL, GPL naar AGPL aan de andere kant van het specturm (alle code die je wijzigt of toevoegt moet ook weer worden vrijgegeven onder dezelfde voorwaarden).
Redenen voor het gebruik van open source licenties, en ook het kiezen daarvan, lopen uiteen, zo vertelt Van Holst. Zo vergemakkelijkt het bijvoorbeeld het samenwerken over organisatiegrenzen heen en maakt het peer review van code eenvoudig, maar liggen er soms ook politiek-ideologische argumenten aan ten grondslag. De hele free software beweging is immers ook ontstaan als verzet tegen de praktijken die closed source softwarebedrijven er eind vorige eeuw op nahielden.
Tip: publiceer wel altijd een licentie bij je broncode op github, want zonder licentie mag je code officieel niet eens gecompileerd worden door iemand anders.
Tot slot bespreekt Walter nog een flink aantal verdienmodellen die verschillende grote bedrijven gebruiken rondom of op open source software, van consultancy tot maatwerk in opdracht, van implementatie tot hosting en support. Ook worden online diensten genoemd die draaien bovenop open source software en daaraan bijdragen.
Vragen waar we niet aan toe zijn gekomen, maar die we nog wel met elkaar willen bespreken in een vervolgmeetup:
De discussie gaat verder op de Code for NL Slack in kanaal #open-samenwerking, dus kom vooral meepraten. Voor meer diepgaande vragen aan Walter van Holst kun je kijken de website van Hooghiemstra & Partners.
26 januari 2021
Gewoon een klein ideetje, waarvan ik niet weet of het bestaat. Er zijn een aantal concepten die volgens mij mooi in elkaar haken, te weten: 360 graden feedback, 21st century skills, en retrospectief format. Ik heb nog geen uiteindelijke vorm bedacht, dus ideeën zijn welkom!
1 maart 2018
“One size fits none. Overheden moeten weer meer zelf gaan ontwikkelen. Ze hebben gekke processen,” stelt Maarten Geraets. Hij zette drie jaar geleden op verzoek van de gemeente Amsterdam het Datalab op. Zijn opdracht was om met een innovatief team datagedreven toepassingen te zoeken voor een aantal zeurende problemen in de stad. Geraets ontwikkelde daarvoor samen met zijn zakenpartner Johan Groenen de Fixxx-methode, ofwel Fast Innovation Amsterdam. Inmiddels zijn al verschillende projecten met succes afgerond.
25 januari 2021
Als ik als visueel denker met mensen samenwerk, kom ik er niet omheen om ideeën ook visueel te maken en die plaatjes samen met mensen te bespreken, om te checken of ik het snap. Daarvoor is het helemaal niet nodig om mooie plaatjes te maken, heb ik gemerkt. Sterker nog, er valt veel voor te zeggen om juist hele ruwe schetsen te gebruiken.