public tech software design common ground
19 januari 2021
“De definitie van waanzin is telkens hetzelfde doen, maar een andere uitkomst verwachten.” Schijnbaar een uitspraak van Albert Einstein, al wordt dat tegenwoordig van elke diepzinnige uitspraak beweerd. Maar goed, in ieder geval lijkt mij hier een diepe waarheid achter schuilgaan.
Wat dat betreft is het natuurlijk een beetje schizofreen dat gemeenten massaal gebruik maken van de standaard aanbestedingsprocessen, waarbij software waarover iedereen al jaaaaaren klaagt omdat het niet goed aansluit op de organisatie, de processen, de rest van de architectuur, wordt aanbesteed alsof het potloden zijn. Zeker gezien het gros aangeeft digitaal te willen transformeren, te willen innoveren in de manier van werken, de dienstverlening stevig op de schop te willen nemen, en te willen aanhaken op grote, organisatieoverstijgende veranderingen zoals Common Ground.
Die processen, waarin vooraf precies wordt vastgelegd wat een stuk software moet doen, zorgen ervoor dat het ene stuk disfunctionaliteit simpelweg wordt ingeruild voor een stuk met precies dezelfde eigenschappen; vaak zelfs precies hetzelfde.
1 maart 2018
“One size fits none. Overheden moeten weer meer zelf gaan ontwikkelen. Ze hebben gekke processen,” stelt Maarten Geraets. Hij zette drie jaar geleden op verzoek van de gemeente Amsterdam het Datalab op. Zijn opdracht was om met een innovatief team datagedreven toepassingen te zoeken voor een aantal zeurende problemen in de stad. Geraets ontwikkelde daarvoor samen met zijn zakenpartner Johan Groenen de Fixxx-methode, ofwel Fast Innovation Amsterdam. Inmiddels zijn al verschillende projecten met succes afgerond.
19 januari 2021
"De definitie van waanzin is telkens hetzelfde doen, maar een andere uitkomst verwachten." Schijnbaar een uitspraak van Albert Einstein, al wordt dat tegenwoordig van elke diepzinnige uitspraak beweerd. Maar goed, in ieder geval lijkt mij hier een diepe waarheid achter schuilgaan.
16 februari 2023
Gisteren was er een bijeenkomst van de provincies in het kader van algoritmeregister, deze keer met een focus op het vullen van het algoritmeregister: wat moet erin (en wat niet).